Griekenland doet vandaag weer een poging om een paar miljard euro uit de kapitaalmarkt te halen met de uitgifte van een obligatielening. Het land wil zijn schuldeisers laten zien dat het zichzelf kan bedruipen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaars AFS Group praat je bij.

1. Markten zijn in erg rustig vaarwater terechtgekomen (sommigen zouden zeggen: in slaap gesust doordat centrale banken liquiditeit rijkelijk laten vloeien). De volatiliteit staat op bodemniveaus. En volgens de Financial Times (FT) zijn shortposities nog niet zo laag geweest sinds de val van Lehman Brothers. En shortsellers vinden dat niet leuk, want door de euforie is het erg moeilijk om een aandeel eens even goed de grond in te stampen. De FT quote hiervoor de getergde hedgefondsmanager en shortseller David Einhorn: “Het is gevaarlijk aandelen te shorten die los zijn komen te staan van traditionele waarderingsmethoden. Bovendien, een twee keer zo krankzinnige prijs is niet twee keer krankzinnig; het is gewoon krankzinnig.”

2. Carlos Slim, nog steeds grootaandeelhouder in KPN, moet er aan geloven. Slims América Móvil domineert de Mexicaanse telecommarkt. En daarbij is domineren een eufemisme, want América Móvil bedient ongeveer 80 procent van de vaste markt en 70 procent van de mobiele markt. De Mexicaanse regering wil dat Slim activa gaat verkopen om te zorgen dat het marktaandeel beneden de 50 procent komt. Geeft Slim hieraan geen gehoor, dan moet hij rivalen gratis toegang geven tot zijn netwerk. Naar verwachting gaat Slim activa, zoals mobiele torens van de hand doen in plaats van onderliggende bedrijven uit zijn holding América Móvil te verkopen.

3. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft dinsdag het onderspit moet delven in zijn eerste poging om de Europese begrotingsregels op te rekken. Renzi zei in Venetië dat overheidsinvesteringen in digitale infrastructuur niet moeten worden meegenomen in de berekening van het begrotingstekort. Dat voor Europese begrippen verregaande plan werd echter afgeschoten door de Europese ministers van Financiën, inclusief zijn eigen minister van Financiën, Pier Carlo Padoan. Die zei pas te hebben van vernomen van Renzi’s plan toen de premier deze in het openbaar aankondigde. Voor de Italianen zit er vooralsnog niet meer in dat er gekeken wordt naar flexibiliteit binnen de bestaande begrotingsregels. Renzi is echter niet iemand die het er bij laat zitten. Wordt vervolgd dus.

4. Spanje is niet Frankrijk. Frankrijk schoot in de stress toen bleek dat het Amerikaanse conglomeraat de energiedivisie van de nationale kampioen Alstom wilde overnemen. Maar volgens de Spaanse minister van Toerisme, Industrie en Energie, Jose Manuel Soria, hoeft Spanje niet bang te zijn als buitenlanders loeren op de kroonjuwelen en het tafelzilver. Tegen de krant Expansion zei Soria dat het prima is als buitenlandse partijen Spaanse bedrijven opkopen zo lang het “Spaanse karakter” van de onderneming behouden blijft.

5. Griekenland doet volgens de krant Kathimerini vandaag weer een poging om een paar miljard euro uit de kapitaalmarkt te halen met de uitgifte van een obligatielening. Griekenland wil namelijk zijn schuldeisers – de andere eurolanden, de ECB en het IMF – laten zien dat het zichzelf kan bedruipen en geen derde pakket noodleningen nodig heeft. Dus als Griekenland slaagt, hoeft u als belastingbetaler het land met inmiddels een staatsschuld van 175 procent van het bbp niet nog een keer geld uit te lenen dat u nooit terugziet.

6. De euro is niet te hard, vindt de topman van de Belgische centrale bank Luc Coene. Coene, tevens ECB-bestuurslid, zei daarnaast tegen de Franse krant Le Soir dat het niet de taak van de ECB is om aan de euro te sleutelen. Coenes postcode is net niet zuidelijk genoeg om te klagen over de wisselkoers van de euro. Daarentegen is tegen de harde euro aantrappen een soort van volkssport voor centrale bankiers van Franse komaf. De topman van de Banque de France Christian Noyer laat bijna geen kans liggen om te klagen over de harde euro. En ECB-bestuurslid Benoit Coeure gaf vanochtend aan dat de ECB alles gedaan heeft wat nodig is om de "harde euro" aan te pakken met de lancering later dit jaar van uiteindelijk acht rondes van extreem langlopende goedkope leningen aan banken.

7. Is de euro te hard? Er zijn meerdere manier om dat te meten, met verschillende uitkomsten. Maar een ding is waarschijnlijk niet omstreden in de ECB, ook niet voor noordelijke centrale bankiers. De euro is ten opzichte van een mandje aan valuta en daarbij gecorrigeerd voor inflatieverschillen in waarde gestegen, en dat heeft voor een verkrapping van de financiële omstandigheden in de eurozone gezorgd. En gezien het nog steeds erg gammele herstel van de economie is dat niet gewenst.

8. Aluminiumproducent Alcoa heeft dinsdagavond het cijferseizoen op Wall Street afgetrapt. En dat is... goed gegaan (fieuw!), want het fonds noteerde licht hoger in de handel nabeurs nadat in de reguliere handel hoger was gesloten in een lagere markt. Alcoa wist een hogere onderliggende winst te boeken op een vlakke omzet. En dat schreef het bedrijf toe aan het verschuiven van de focus naar de fabricage van eindproducten in aluminium in plaats van aluminium ingots.

9. Europese aandelenbeurzen noteren vanochtend licht hoger na drie dagen van verliezen. Echt een naam mag het allemaal nog niet hebben. En over de verliezen in de afgelopen dagen: die gingen samen met stijgende rentes op bedrijfsobligaties en juist dalende rentestanden op veilige staatsleningen, met name voor langere looptijden. En hier in de eurozone wijst dat er op dat beleggers zich meer zorgen maken over zwakke economische groei en te lage inflatie.

10. Vandaag zal het waarschijnlijk erg rustig blijven op de beurzen tot aan de bekendmaking van de notulen van de monetaire vergadering van de Fed. De notulen zullen overigens ook niet erg spannend zijn. Binnen de monetaire beleidscommissie van de Fed bestaat er overeenstemming dat de bank geleidelijk aan de obligatieaankopen kan blijven afbouwen en vervolgens stapsgewijs toe kan werken naar de eerste renteverhoging ergens volgend jaar.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl